Udruga konobara i barmena Hrvatske osnovana je u travnju 2003. godine i od tada je školovala oko više od 1100 barmena, barista, F&B menadžera, voditelja barova i konobara. „Uvijek težimo tome da našim članovima ponudimo više: više znanja, više iskustava i više prilika za povezivanje. Nastavljamo graditi platformu za sve one koji s ponosom nose svoju profesiju jer vjerujemo da je ugostiteljstvo jedan od najljepših poziva na svijetu“, ističe predsjednik udruge Zoran Lukić.
Razgovarala: Marija Sedlar
Zašto je edukacija ključna za podizanje kvalitete usluge u ugostiteljstvu?
Edukacija je temelj svakog profesionalnog razvoja, a u ugostiteljstvu, gdje je kontakt s gostima svakodnevan i presudan, ona postaje ključ za osiguravanje visoke razine usluge. Hrvatska kao turistička destinacija ovisi o dojmu koji ostavljamo na goste, a educirano osoblje koje razumije standarde usluge, komunikaciju, koktel kulturu i enogastronomiju direktno utječe na zadovoljstvo i povratak gostiju. U vremenu kad gost postaje sve zahtjevniji, edukacija nije luksuz – ona je nužnost.
Koje edukacije Udruga trenutno nudi i kako ih prilagođavate razinama iskustva i specifičnim interesima polaznika?
Kao predsjednik Udruge, ponosan sam što naš edukacijski sustav prepoznaje različite potrebe polaznika i razvija se u skladu s tim. Naš cilj nije samo prenositi znanje, već ga prilagoditi svakome tko želi učiti – bez obzira je li riječ o potpunom početniku ili profesionalcu s godinama iskustva. Trenutno u ponudi imamo Školu barmena i Školu za bariste kao temeljne edukacije. Škola barmena traje 22 dana i obuhvaća sve – od osnova posluživanja i miksologije do rada s vinima, pivom i kavom. Poseban fokus stavljen je na upoznavanje destilata – u Udruzi imamo gotovo 1.200 različitih boca koje polaznici mogu upoznati kroz edukaciju. To uključuje sve glavne kategorije: rum, gin, whiskey, tequila i mezcal, likere, vermute, amara, aperitive i digestive.
Tečaj za bariste je intenzivan dvodnevni program, koji kroz rad u grupama od najviše pet polaznika omogućuje vrlo individualiziran pristup. Uz osnovne edukacije, nudimo i specijalizirane module – poput Latte Art tečaja te tematske jednodnevne edukacije o baznim destilatima, zero waste pristupu, koktelima na bazi kave, up-sellingu i barskom menadžmentu. Posebno se ističu i Masterclass programi, u kojima obrađujemo napredne teme poput Cognaca, Whiskeya, Aperitivo kulture ili barskog marketinga.
Edukacije su podijeljene po razinama, ali fleksibilne – tako da svatko može pronaći nešto za sebe. Početnicima omogućujemo temeljito upoznavanje struke dok iskusnijima nudimo specijalizaciju i razvoj. Također, radimo i in-house edukacije u hotelima, barovima i restoranima diljem Hrvatske, gdje program prilagođavamo konkretnoj lokaciji, timu i njihovim potrebama.
Naši programi kombiniraju 60% prakse i 40% teorije, s naglaskom na realne situacije i radne uvjete. Vjerujem da je takav pristup ključan – jer ne učimo samo kako nešto napraviti, već i zašto to radimo, kako to komunicirati gostu i kako pritom stvarati vrijednost za objekt u kojem radimo. Udruga je tu da bude partner u razvoju karijere – i upravo zato nastavljamo ulagati u kvalitetu sadržaja, edukatora i personalizirani pristup svakom polazniku.
Koliko su barmeni i konobari u Hrvatskoj svjesni važnosti cjeloživotnog obrazovanja? Što ih najčešće motivira na dodatnu edukaciju?
Sve veći broj ugostiteljskih djelatnika postaje svjestan da učenje ne prestaje završetkom škole. Motivacija za dodatnu edukaciju najčešće dolazi iz želje za napredovanjem, boljim radnim pozicijama, samopouzdanjem u radu s gostima i mogućnošću odlaska na inozemne sezonske poslove gdje se traži znanje i profesionalnost. Također, natjecanja i promocije novih trendova dodatno motiviraju one koji žele biti korak ispred.
Pratite li svjetske trendove u ugostiteljstvu i kako ih implementirate u edukativne programe?
Naravno. Aktivno pratimo globalne trendove kroz suradnje s međunarodnim partnerima, edukatorima i barovima. Craft kokteli, zero waste filozofija, fermentacija, lokalni sastojci, niskoalkoholna i bezalkoholna pića – sve su to teme koje ugrađujemo u edukacije kroz praktične radionice i tematske module. Ne podučavamo samo recepte, već filozofiju i način razmišljanja koji prati suvremeni hospitality.
Uz to, svake godine posjećujemo svjetske sajmove, vodeće barove i zemlje koje su prepoznate kao domovine pojedinih pićnih kategorija. Upravo ove godine imali smo priliku educirati se u Gvatemali – domovini ruma, gdje nam je domaćin bila destilerija Botran. Takva iskustva prenosimo izravno u naše edukacije – kroz primjere iz prakse, degustacije, storytelling i analizu trendova iz prve ruke. Upravo ta kombinacija teorije, realnog iskustva i međunarodne perspektive ono je što naše programe čini živima, aktualnima i dugoročno korisnima za svakog polaznika.
Kakav je interes za specijalizirane edukacije?
Interes je iz godine u godinu sve veći, osobito među mlađim polaznicima i onima koji već rade u ugostiteljstvu, ali žele se profilirati u određenom području. Bar management, miksologija i zero waste pristupi sve su traženiji jer ih gosti i poslodavci prepoznaju kao novu razinu profesionalnosti. Vinske radionice i barista edukacije posebno su popularne među osobljem hotela i restorana više kategorije.
Kako Vaše edukacije pridonose konkurentnosti hrvatskih ugostitelja u turističkoj sezoni?
Edukacijom podižemo profesionalne standarde i pomažemo osoblju da postanu samostalni, sigurni i učinkoviti u svom radu. Time direktno utječemo na kvalitetu usluge, zadovoljstvo gosta i reputaciju objekta. Educirani konobar ili barmen je brži, točniji i gostu pristupa s razumijevanjem – što čini razliku u konkurentnom turističkom okruženju. Moramo biti svjesni da naši gosti danas imaju visoku razinu znanja o gastronomiji, točno znaju što žele – i upravo zato si ne možemo, niti smijemo, dopustiti prostor za pogreške.
Postoji li suradnja s hotelima, restoranima i turističkim tvrtkama koje podržavaju dodatnu edukaciju svog osoblja?
Da, ta suradnja postoji i vrlo nam je važna. Sve više hotela, restorana i turističkih objekata prepoznaje da je kvalitetna usluga izravno povezana s educiranim i motiviranim osobljem. Upravo zato mnogi poslodavci kontaktiraju Udrugu kako bismo zajedno organizirali inhouse edukacije koje su prilagođene njihovom osoblju, konceptu objekta i sezonskim potrebama. Edukacije najčešće kombiniraju praktični rad s temama poput komunikacije s gostima, prodajnih tehnika, barske organizacije, miksologije, vinske kulture i zero waste pristupa. Takva suradnja donosi obostranu korist – osoblje dobiva znanje i sigurnost u radu, a objekti konkurentsku prednost na tržištu.
Mi vjerujemo da je partnerstvo između struke i poslodavaca ključ razvoja turizma i upravo kroz takve projekte gradimo profesionalniji i održiviji ugostiteljski sektor. Suradnju ostvarujemo s velikim brojem hotelskih kuća, među kojima se posebno ističe Valamar – jedna od najvećih u Hrvatskoj.
Za Valamar već nekoliko godina zaredom organiziramo program Wincentive Weekend, trodnevni edukacijski susret koji okuplja četrdesetak najboljih djelatnika.
Kroz interaktivne radionice unutar programa implementiramo najnovije trendove iz svijeta ugostiteljstva i barske kulture. Osim toga, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom provodimo edukacije namijenjene ugostiteljima diljem Hrvatske. Kroz te projekte nastojimo dodatno profesionalizirati sektor i približiti suvremene trendove i standarde svim dijelovima zemlje, neovisno o lokaciji.
Koliko su važna natjecanja profesionalni razvoj i promociju struke konobara i barmena?
Natjecanja su izuzetno važna za profesionalni razvoj, ne samo kao prilika da se pokažu znanje i vještine, već i kao snažan poticaj za kontinuirano usavršavanje. Kroz sudjelovanje na natjecanjima, barmeni i konobari stječu iskustvo, samopouzdanje, motivaciju, ali i prepoznatljivost unutar industrije. Udruga konobara i barmena Hrvatske organizira najmanje jedno natjecanje godišnje, s ciljem da ono bude više od samog natjecanja. Naši eventi služe kao platforma za umrežavanje djelatnika i poslodavaca gdje se u opuštenoj, ali profesionalnoj atmosferi, stvaraju konkretne prilike za zapošljavanje, suradnju i daljnji razvoj karijera. Takva događanja okupljaju ugostitelje iz cijele zemlje, edukatore, brendove i partnere iz industrije, čime aktivno doprinosimo povezivanju struke, razmjeni znanja i jačanju ugostiteljske zajednice u Hrvatskoj.
Koje su najveće prednosti članstva u Udruzi za barmene i konobare?
Članstvo u Udruzi donosi pristup edukacijama po povoljnijim uvjetima, mogućnost sudjelovanja na natjecanjima, povezivanje s kolegama, mentorima i poslodavcima. Također, članovi prvi dobivaju informacije o novim projektima, masterclassovima, radionicama i mogućnostima suradnje u zemlji i inozemstvu. To je zajednica u kojoj se znanje, iskustvo i kontakti kontinuirano razmjenjuju.
Koji su planovi Udruge za budućnost – pripremate li nove programe, suradnje ili projekte?
Trenutno smo u ljetnoj pauzi, ali već na jesen krećemo s novim krugom edukacija. Interes je velik, što nam daje dodatan poticaj da nastavimo razvijati kvalitetne programe i pružati prilike za učenje svima koji žele napredovati u ovom divnom poslu. U pozadini već intenzivno radimo na razvoju novih, specijaliziranih edukacija, pažljivo ih oblikujemo kako bi odgovorile na stvarne potrebe industrije – i jedva čekamo trenutak kada ćemo ih moći predstaviti i započeti s njihovom provedbom.
Za iduću godinu planiramo proširiti ponudu s novim temama, edukativnim putovanjima, suradnjama i, naravno – natjecanjima. Za iduću godinu planiramo proširiti ponudu s novim temama, edukativnim putovanjima, suradnjama i, naravno, natjecanjima. Uvijek težimo tome da našim članovima ponudimo više: više znanja, više iskustava i više prilika za povezivanje. Ovo je posao koji traži strast i predanost i zato ćemo i dalje graditi platformu za sve koji s ponosom nose svoju profesiju – jer vjerujemo da je ugostiteljstvo, bez imalo sumnje, jedan od najljepših poziva na svijetu.