Uoči 57. Sajma vina, u bajkovitom ambijentu Dvorca Bračak kraj Zaboka, održana je večera koja je spojila visoku kuhinju, mladu energiju i vina koja pričaju priču zagorskog terroira.
Pod vodstvom chefa Hrvoja Kroflina, jednog od najcjenjenijih hrvatskih kulinarskih imena, učenici Srednje škole Zabok i njihov Centar za ugostiteljstvo i turizam (CUT Zabok) pripremili su večeru koja je bez zadrške pokazala da i mladi mogu stvarati gastronomsku čaroliju.
Zajedničkim snagama, pripremili su večeru visoke kuhinje sparenu s četiri iznimna, nagrađena vina lokalnih vinara. Svaki tanjur bio je mali performans – od salate od bonela graha, preko jadranskog škampa sa žumanjkom kuhanim u masti, artičokama i pjenom od carbonara umaka, do odležanih pačjih prsa s kremom od mlinaca i misa od punozrnatog kruha. Kraj večere zasladio je desert, sladoled od tradicionalne makovnjače s fermentiranim grožđicama, tempurom i prahom od pčelinjeg garuma – sve to posluženo u povijesnim sobama dvorca koji diše poviješću, ali i modernošću.
“Učenici su me oduševili – toliko angažmana, tehničke vještine i strasti za kuhanje je baš ispunilo moje srce i potaknulo me da i češće sudjelujem u ovakvim prilikama. Ovo je za njih bila prava škola izvrsnosti, ali i za nas odrasle – podsjetnik koliko možemo kad se spoje znanje i energija”, izjavio je chef Kroflin.
Cijelu večer pratila su četiri pažljivo odabrana i nagrađena vina: Rajnski Rizling 2023 – Herceg, Graševina 2023 – Posavec, Passion 2022 – Vina Vuglec te raskošni Chardonnay 2018 – Bodren. Svako vino predstavljeno je uz odgovarajući slijed od strane vinskog stručnjaka Saše Špiranec, koji je još jednom istaknuo jedinstvenost zagorskog terroira i vinara koji znaju izvući maksimum iz tla koje im je dano.

Nagrađena vina su bila dio službenog programa ocjenjivanja, koji je ove godine okupio 117 uzoraka, a više od polovice nagrađeno je zlatnim medaljama. Predsjednica komisije, dr. sc. Mirela Osrečak s Agronomskog fakulteta, izjavila je:
“Unatoč nešto nižim prinosima zbog izazovne vinogradarske godine 2024., vinari su uspjeli izvući maksimalan potencijal iz grožđa. Imali smo priliku kušati iznimna vina, a činjenica da je više od 50% uzoraka dobilo zlatnu medalju govori o ozbiljnosti pristupa i izvrsnosti naših vinara.”
Svečanom ugođaju doprinijela je i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, koja je kao domaćin večere u svom govoru naglasila kako su “ulaganja u izvrsnost temeljna nit vodilja svih županijskih projekata – i da upravo ovakve večeri pokazuju koliko se može kad se spoje znanje, edukacija, poduzetništvo i ljubav prema našem kraju”.
No ono što je ovu večer učinilo zaista posebnom bio je osjećaj – da se u svakoj čaši, svakom zalogaju i svakom pogledu na osvijetljeni Dvorac Bračak slavila izvrsnost, mladost i budućnost.
Stoga – ne propustite 57. Sajam vina, koji će se održati 23. svibnja na Bedekovčanskim jezerima s početkom u 17 sati. Uz zabavni program, čeka vas i proglašenje nagrađenih vina, degustacija vina po promotivnim cijenama i druženje s vinarima. Doživite još jednom spoj tradicije i inovacije, domaćih sorti i velikih ideja. Zagorje vas čeka.