Ova vrhunska malvazija oduševljava vinski svijet, a njezinu kvalitetu potvrđuje i najnovija medalja
Vrhunski doživljaj za hedoniste! Rossijeva Malvazija Monte d’Oro vino je o kojem se priča. Njezinu vrhunsku kvalitetu potvrdilo je i zlato na International Wine Challengeu (IWC), jednom od najprestižnijih globalnih ocjenjivanja.
Na IWC-u samo su se tri hrvatska vina ove godine okitila zlatom, sva su tri iz Istre, a među njima je i ova sočna, intenzivna malvazija koja dolazi iz jednog od najboljih istarskih vinograda smještenog u dolini Mirne na 270 metara nadmorske visine.
Dva zlata i platina
Uz ovo priznanje najvišeg sjaja, u 2025. osvojila je još dvije nagrade – zlato na Kvarner International Wine Trophyju i platinu na Vinistrinom 16. Svijetu malvazija, a bila je i jedno od najtraženijih vina na 31. Vinistri nedavno održanoj u Poreču.
I dok se čekaju rezultati Decantera, Templara Monte d’Oro 2023. osvaja nepca vinoljubaca, posebno onih koji uživaju u moćnim i kompleksnim malvazijama. Vinski kritičari i profesionalci ocjenjuju je kao najbolje vino Vinarije Rossi smještene u slikovitom selu Bajkini pored Vižinade.
Savršena boja, zavodljiv miris i intenzivan okus
Templara Monte d’Oro ima sve – savršenu boju, zavodljiv miris i intenzivan okus s dugim aftertasteom. Kristalno je bistra, slamnato žute boje, s mirisima bagremova cvijeća, notama zrele jabuke i marelice. Osjetit ćete i koricu kruha, vaniliju, bijeli papar… Harmonična je, posve zaokružena, umjerene svježine…, ma savršena rashladite li je između deset i 12 stupnjeva Celzijevih. Sljubite je uz lagane rižote, tjestenine sa škampima ili školjkama, istarske fuže s crnim tartufima, bijelom ribom…
Ovaj moćni i elegantni single vineyard potpisuje mladi enolog Marko Rossi, srednji od trojice braće koji danas kao peta generacija, vrlo uspješno vode ovu istarsku vinariju.
Posveta templarima
„Malvazija 2023. brala se 15. rujna, a vinova loza s koje smo brali grožđe stara je sedam godina. Prinosi su iznosili maksimalno dva kilograma po trsu, maceracija se odvijala 24 sata na hladno, a fermentacija i odležavanje na kvascima deset mjeseci u drvenim tankovima zapremine tisuću i dvije tisuće litara. Vino je dodatno odležavalo u boci još šest mjeseci“, kaže samozatajni Marko Rossi za ovu malvaziju posvećenu templarima koji su od 12. do 14. stoljeća stolovali na Božjem polju u blizini crkve sv. Marije u Vižinadi.