Kulinarska elita dolazi u Zagreb: predstavljena suradnja METRO-a, HKS-a i ZV-a

Na konferenciji za medije održanoj u METRO centru Jankomir predstavljena je suradnja između tvrtke METRO Hrvatska, Hrvatskog kuharskog saveza i Zagrebačkog velesajma, kojom se najavljuje bogat i međunarodno relevantan gastronomski program u sklopu sajma AMBIENTA, koji će se održati od 25. do 28. rujna 2025. godine.

Zagreb će ove jeseni postati važno okupljalište vrhunskih kulinarskih stručnjaka, natjecatelja i zaljubljenika u gastronomiju. Poseban naglasak programa stavljen je na suradnju s dvjema uglednim međunarodnim organizacijama, Bocuse d’Or i WORLDCHEFS, koje u Hrvatsku dolaze u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom. Bocuse d’Or, jedno od najprestižnijih kulinarskih natjecanja na svijetu, predstavit će svoje revijalno izdanje, dok će WORLDCHEFS, kao krovna svjetska organizacija profesionalnih kuhara, svojim dolaskom potvrditi međunarodnu relevantnost i visoku razinu cijelog događanja.

Predstavnici organizatora naglasili su važnost zajedničke inicijative kojom se hrvatska gastronomska scena dodatno pozicionira na međunarodnoj karti te istaknuli ključne sadržaje koji očekuju posjetitelje i natjecatelje tijekom rujna.

„METRO je dugogodišnji partner ugostiteljskog sektora i predano radimo na tome da profesionalcima u HORECA industriji omogućimo pristup znanju i međunarodnim trendovima. Naša misija je podržati rast i razvoj poduzetnika u gastronomiji, a upravo ovakva suradnja s Hrvatskim kuharskim savezom i vodećim svjetskim kulinarskim organizacijama poput Bocuse d’Or-a i WORLDCHEFS-a doprinosi jačanju struke i prepoznatljivosti Hrvatske na kulinarskoj karti svijeta“ izjavio je Igor Kotaran, direktor marketinga tvrtke METRO Hrvatska.

Na konferenciji su govorili i Damir Pavlek, koordinator sajmova Zagrebačkog velesajma te Erich Glavica, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, koji su naglasili važnost sinergije domaćih institucija i svjetskih organizacija u promociji znanja, izvrsnosti i strasti prema kulinarstvu.

„Zadovoljstvo nam je što se HoReCa segment u sklopu sajma Ambienta dodatno razvija i profilira kao središnje mjesto susreta profesionalaca iz gastronomije, turizma i ugostiteljstva. Posebno smo ponosni na suradnju s Hrvatskim kuharskim savezom, koji je u Zagrebačkom velesajmu prepoznao pouzdanog partnera za organizaciju vrhunskih međunarodnih natjecanja. HORECA Ambienta konkretno odgovara na potrebe tržišta, od opremanja i modernizacije objekata do stvaranja novih poslovnih prilika i razmjene znanja. Vjerujemo da će upravo ovakav format postati nezaobilazna točka okupljanja svih dionika hrvatske HoReCa industrije.“, tom prilikom izjavio je Damir Pavlek, koordinator sajmova Zagrebačkog velesajma.

U sklopu sajma AMBIENTA posjetitelje očekuje raznolik i bogat kulinarski program koji uključuje nekoliko vrhunskih natjecanja. Međunarodni karakter sajma potvrđuje Croatian Culinary Cup, na kojem će svoje vještine predstaviti talentirani kuhari iz različitih zemalja. Mladim naraštajima ugostitelja priliku za usavršavanje i afirmaciju pružit će Kamelija kup, natjecanje namijenjeno učenicima srednjih ugostiteljskih škola. Najbolji hrvatski kuhari i slastičari odmjerit će snage na Državnom prvenstvu u kuharstvu i slastičarstvu, dok će ljubitelji tradicionalne kuhinje moći uživati u Heritage natjecanju roštiljanja, koje promiče autohtone metode pripreme hrane na otvorenom uz mogućnost kušanja jela. Ovaj raznovrstan program pridonosi jačanju izvrsnosti i promicanju gastronomije kao važnog segmenta ugostiteljske i turističke ponude Hrvatske.