Ovi kokteli i snackovi s biljnim likerom su ljetni must-have

Ljeto je pred vratima, a još ne znate složiti nijedan pošteni koktel? Barun spašava stvar

Postoje dva tipa ljeta: ono kad brojiš komarce i čekaš jesen, i ono kad ti je stalno u ruci ledena čaša s koktelom, a zalogaji nestaju brzinom svjetlosti. Mi biramo ovo drugo.

Barunovo ljeto uključuje koktele koji će te osvježiti i uz koje ćeš postati glavni koktel-majstor u ekipi, a ako želiš izbrusiti svoje vještine u kuhinji, imamo rješenje i za to. Jednostavni ljetni snackovi koji zahtijevaju samo malo volje i koju kapljicu Barun biljnog likera spašavaju svako druženje uz ventilator, u hladu kraj mora ili rijeke.

Glavna zvijezda koktela, ali i snackova je Barun, biljni liker s reputacijom i dugogodišnjim iskustvom. S potpisom Marka Markote i Romana Rabika, ove ćete koktele svladati čak i ako nemate iskustva, a kreativni ljetni snackovi iz Studija Kotluša Mihaele Vargašević i Vedrana Boškovića oduševit će čak i one najmrzovoljnije koji ljeti ne izlaze iz stana prije nego što padne noć. Produženi vikend pred nama idealna je prilika da isprobate ove sjajne recepte – uživajte!

Legenda ostaje legenda.

BARUN JAGODA

Sastojci:

  • 30ml Barun biljni liker
  • 30ml cordial od jagode
  • Top up Tonic

Cordial od jagode:

  • 100g jagode
  • 100g šećera
  • 3g limunske kiseline
  • 200ml vode

Otopiti kiselinu i šećer u vodi te dodati na pola narezane jagode. Kuhati 60 min na laganoj temperaturi.

Priprema:

Procijediti i spremiti u praznu bocu. Može stajati u frižideru do 2 tjedna.

CONFIT OD RAJČICA

Sastojci:

1 kg cherry rajčica ili domaćih rajčica u ljetnim mjesecima
250 ml maslinovog ulja
3 – 4 dobra prstohvata morske soli
2 – 3 režnja češnjaka
Svježi timijan i bosiljak
200g ricotte
1 žlica maslinovog ulja
Korica limuna
5 žlica aceto krema
1 žlica Barun biljnog likera
Sourdough kruh

 Postupak:

  1. Rajčice operite i odstranite im peteljke, a ukoliko imate veće primjerke možete ih i narezati.
  2. Složite ih u jednom redu u posudu za pečenje pa ih prelijte uljem. Rajčice ne moraju plivati u ulju, ali bi trebale biti u kontaktu s njim.
  3. Dodajte sol, češnjak i začine po želji.
  4. Ubacite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite 35 – 40 minuta. Ulje u nijednom trenutku ne bi trebalo ključati, može tek lagano krčkati pa prema potrebi smanjite temperaturu.
  5. Pečene rajčice poslužite odmah, a ohlađene zajedno s uljem prebacite u staklenke i zatvorite. Čuvajte ih desetak dana u hladnjaku.
  6. Ricotta stavite u zdjelu pa dodajte maslinovo ulje te koricu limuna. Mješajte do glatke teksture.
  7. Aceto kremu pomiješajte s Barunom te pripremljenu kremu koristite za završetak jela.
  8. Servirajte sve na sourdough kruhu i uživajte!

NAJŠTRUKANIJI BARUN

Sastojci:

  • 30ml Barun biljni liker
  • 30ml Cordial od čaja

Cordial od čaja:

  • 3g milky oolong čaj
  • 3g bijeli čaj
  • 500ml vode
  • 250g šećera
  • 9g limunske kiseline

Priprema:

Skuhati oba čaja zajedno u vodi. Procijediti te dodati šećer i kiselinu. Otopiti sve u čaju te spremiti u bocu. Može stajati u frižideru do 2 tjedna.

TOPLO HLADNA SALATA OD BRESKVI, MOZZARELLE I PRŠUTA

Sastojci:

  • Zrele breskve
  • Mozzarella
  • Pršut
  • Listići svježe mente
  • Rukola
  • Maslinovo ulje
  • Limun/limeta
  • Chili mrvice
  • Tostirani bademi
  • Jestivo cvijeće
  • Barun biljni liker

 Postupak:

  1. Breskve operite te narežite na kriške a pršut natrgajte na trakice ili male komadiće.
  2. Breskve pecite na maslinovom ulju dok se lagano ne karameliziraju, polijte ih Barunom te flambirajte.
  3. U tanjur položite posteljicu od rikole, zatim na nju dodajte breskve i mozzarellu, pa sve začinite solju, paprom i s malo chilija. Dodajte preko svega pršut i natrgane listiće mente te zalijte nježno maslinovim uljem. Dodajte i tostirane bademe i cvijeće.
  4. Na kraju preko salate izlijte sok pola limuna. Malo pomiješajte kako bi se okusi sjedinili i zatim poslužite. Završite salatu s aceto kremom.