Ljeto je pred vratima, a još ne znate složiti nijedan pošteni koktel? Barun spašava stvar
Postoje dva tipa ljeta: ono kad brojiš komarce i čekaš jesen, i ono kad ti je stalno u ruci ledena čaša s koktelom, a zalogaji nestaju brzinom svjetlosti. Mi biramo ovo drugo.
Barunovo ljeto uključuje koktele koji će te osvježiti i uz koje ćeš postati glavni koktel-majstor u ekipi, a ako želiš izbrusiti svoje vještine u kuhinji, imamo rješenje i za to. Jednostavni ljetni snackovi koji zahtijevaju samo malo volje i koju kapljicu Barun biljnog likera spašavaju svako druženje uz ventilator, u hladu kraj mora ili rijeke.
Glavna zvijezda koktela, ali i snackova je Barun, biljni liker s reputacijom i dugogodišnjim iskustvom. S potpisom Marka Markote i Romana Rabika, ove ćete koktele svladati čak i ako nemate iskustva, a kreativni ljetni snackovi iz Studija Kotluša Mihaele Vargašević i Vedrana Boškovića oduševit će čak i one najmrzovoljnije koji ljeti ne izlaze iz stana prije nego što padne noć. Produženi vikend pred nama idealna je prilika da isprobate ove sjajne recepte – uživajte!
Legenda ostaje legenda.
BARUN JAGODA
Sastojci:
- 30ml Barun biljni liker
- 30ml cordial od jagode
- Top up Tonic
Cordial od jagode:
- 100g jagode
- 100g šećera
- 3g limunske kiseline
- 200ml vode
Otopiti kiselinu i šećer u vodi te dodati na pola narezane jagode. Kuhati 60 min na laganoj temperaturi.
Priprema:
Procijediti i spremiti u praznu bocu. Može stajati u frižideru do 2 tjedna.
CONFIT OD RAJČICA
Sastojci:
1 kg cherry rajčica ili domaćih rajčica u ljetnim mjesecima
250 ml maslinovog ulja
3 – 4 dobra prstohvata morske soli
2 – 3 režnja češnjaka
Svježi timijan i bosiljak
200g ricotte
1 žlica maslinovog ulja
Korica limuna
5 žlica aceto krema
1 žlica Barun biljnog likera
Sourdough kruh
Postupak:
- Rajčice operite i odstranite im peteljke, a ukoliko imate veće primjerke možete ih i narezati.
- Složite ih u jednom redu u posudu za pečenje pa ih prelijte uljem. Rajčice ne moraju plivati u ulju, ali bi trebale biti u kontaktu s njim.
- Dodajte sol, češnjak i začine po želji.
- Ubacite u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva i pecite 35 – 40 minuta. Ulje u nijednom trenutku ne bi trebalo ključati, može tek lagano krčkati pa prema potrebi smanjite temperaturu.
- Pečene rajčice poslužite odmah, a ohlađene zajedno s uljem prebacite u staklenke i zatvorite. Čuvajte ih desetak dana u hladnjaku.
- Ricotta stavite u zdjelu pa dodajte maslinovo ulje te koricu limuna. Mješajte do glatke teksture.
- Aceto kremu pomiješajte s Barunom te pripremljenu kremu koristite za završetak jela.
- Servirajte sve na sourdough kruhu i uživajte!
NAJŠTRUKANIJI BARUN
Sastojci:
- 30ml Barun biljni liker
- 30ml Cordial od čaja
Cordial od čaja:
- 3g milky oolong čaj
- 3g bijeli čaj
- 500ml vode
- 250g šećera
- 9g limunske kiseline
Priprema:
Skuhati oba čaja zajedno u vodi. Procijediti te dodati šećer i kiselinu. Otopiti sve u čaju te spremiti u bocu. Može stajati u frižideru do 2 tjedna.
TOPLO HLADNA SALATA OD BRESKVI, MOZZARELLE I PRŠUTA
Sastojci:
- Zrele breskve
- Mozzarella
- Pršut
- Listići svježe mente
- Rukola
- Maslinovo ulje
- Limun/limeta
- Chili mrvice
- Tostirani bademi
- Jestivo cvijeće
- Barun biljni liker
Postupak:
- Breskve operite te narežite na kriške a pršut natrgajte na trakice ili male komadiće.
- Breskve pecite na maslinovom ulju dok se lagano ne karameliziraju, polijte ih Barunom te flambirajte.
- U tanjur položite posteljicu od rikole, zatim na nju dodajte breskve i mozzarellu, pa sve začinite solju, paprom i s malo chilija. Dodajte preko svega pršut i natrgane listiće mente te zalijte nježno maslinovim uljem. Dodajte i tostirane bademe i cvijeće.
- Na kraju preko salate izlijte sok pola limuna. Malo pomiješajte kako bi se okusi sjedinili i zatim poslužite. Završite salatu s aceto kremom.